سفارش تبلیغ
صبا ویژن

3 راه آموزش تفکر نقادانه به کودکان از سنین پایین توسط والدین

تا به حال چند بار در زندگی پیش آمده که تصمیمی را بگیرید و کمی بعد، از آن تصمیم پشیمان شوید؟ چند بار پیش آمده که یک تصمیم بزرگ اقتصادی گرفته باشید و پس از آن با کمی سبک و سنگین کردن متوجه شده باشید باید کمی صبر می‌کردید و مثلا خرید خود را به تعویق می‌انداختید؟ از همه مهم‌تر مواقعی است که شاید کلمات و جملاتی را بر زبان آوردیم و وقتی که بیش‌تر فکر کردیم متوجه اشتباه خود شده‌ایم. چه موقعیت‌های دیگر مشابهی را در زندگیتان سراغ دارید که تفکر را به بعد از تصمیم‌گیری موکول کرده‌اید؟ این مثال‌ها و همه نمونه‌های مشابه مصداق کمبود تفکر نقادانه در زندگی هستند.

 

3 راه آموزش تفکر نقادانه به کودکان از سنین پایین توسط والدین

البته که خیلی از افراد تفکر انتقادی را جدا از نقد و انتقاد می‌دانند و معتقدند تفکر انتقادی یک فرآیند فکری فعال و منطقی و نظام‌مند شده است که به کمک آن می‌توانیم صحت اطلاعات را مورد ارزیابی قرار دهیم، آنها را بپذیریم و یا رد کنیم. این نوع تفکر باعث می‌شود از انجماد فکری و عاطفه‌گرایی فاصله بگیریم. تفکر نقاد برای پذیرش اطلاعات، نیاز به دلیل دارد و به کمک پرسش،‌ معنی کردن و تحلیل کردن صحت و عدم‌صحت اطلاعات را بررسی می‌کند. اما اگربطن قضیه را بررسی کنیم تفکر نقادانه نوعی نقد نسبت به عملکردهای احتمالی ما محسوب می‌شود. این که به جای تصمیم‌گیری بر اساس احساس، اندیشه و تفکر را مقدم قرار دهیم  و با تاکید بر استدلال گرایی، عقلانیت را ملاک کار خود قرار داده باشیم.

مطلب امروز دانشگاه زندگی که پیش روی شما قرار دارد مروری مختصر بر اهمیت تفکر نقادانه و به کار گرفتن آن در سنین پایین و در کودکان است. بنابراین به عنوان پدر یا مادر مهارت‌هایی را در این مطلب می‌آموزید که کمک می‌کند فرزندتان از همان سنین کودکی با این شکل از تفکر رشد و پرورش یابد.

مشاهده مقاله  تربیت جنسی کودکان که آنها را ایمن می‌کند. بخش سوم

3 راه آموزش تفکر نقادانه به کودکان از سنین پایین توسط والدین

تفکر نقادانه میل درونی ما برای اندیشیدن، احتیاط کردن و برقراری ارتباط بین جنبه‌های مختلف یک موضوع است. این شکل از تفکر کمک می‌کند کاملا محتاطانه و موفق‌تر از همیشه بتوانیم تصمیم‌گیری کنیم. همان طور که قبلا گفته شد لازمه تفکر نقاد شک‌کردن است. البته که شک‌گرایی با بدبینی متفاوت است. فرد بدبین حاضر نیست اطلاعات رو مورد ارزیابی قرارد دهد و فقط مخالفت می‌کند اما تفکر نقادانه کمک می‌کند هر موضوعی را به سادگی باور نکنیم و با سبک سنگین کردن، سریع‌تر به حقیقت هر موضوع برسیم.

مقالات روانشناسی خانواده از جمله خیانت در روابط زناشویی را می توانید اینجا بخوانید

تفکر نقادانه

برای آموزش تفکر نقادانه به کودکان چند اقدام اساسی را در نظر داشته باشید:

شروع آموزش تفکر نقادانه از سنین پایین و در منزل

برخی از والدین تصور می‌کنند که یادگیری تفکر انتقادی بخشی از همان توسعه و تحولات شناختی است که زمان مدرسه رفتن و تحصیل محقق می‌شود. این در حالی است که تفکر نقادانه تنها فرآیند فراشناختی است که کمک می‌کند کودکان استراتژیک‌تر و اصولی‌تر فکر کنند، ایراد الگوهای تفکر خود را شناسایی کنند و محدودیت‌ها و ارزش خود را از دید دیگران بشناسند. بنابراین توصیه می‌کنیم:

  1. کنجکاوی کودکان را پرسیدن سوالات متعدد از آن‌ها تحریک کنید
  2. کودکان را به مطالعه فعال تشویق کنید. شاید کتاب خواندن و سپس دعوت آن‌ها به تحلیل آن کتاب راه مناسبی باشد
  3. کودکان را در موقعیت‌های مختلف فرهنگی، جغرافیایی، اجتماعی اقتصادی و … قرار دهید و سعی کنید به آن‌ها فرصت تجربه کردن دهید

برای خواندن ادامه مطلب www.daneshgahezendegi.com را کلیک کنید.